Dolazi 7 „fijatovih“ dobavljača

Bez autora
Feb 03 2011

„Fijat grupa“ će do kraja sledeće nedelje dostaviti spisak sa imenima sedam kompanija iz Italije, koje pripadaju prvom krugu „Fijatovih“ dobavljača, nakon čega će se u Grošnici, pored Kragujevca pripremiti teren za izgradnju pogona najznačajnijih dobavljača italijansko-srpske kompanije. Izvesno je da će među najznačajnijim dobavljačima „Fijata“ koji dolaze u centar Šumadije biti i italijanska firma „Manjeti Mareli“ koja posluje u sastavu „Fijat grupe“ i „Džonson kontrol“, multinacionalna kompanija sa preovlađujućim američkim kapitalom koja pokriva 30 odsto svetske proizvodnje enterijera za automobile. „Manjeti Mareli“ će ovde imati dva pogona...

Dolazi 7 „fijatovih“ dobavljača„Fijat grupa“ će do kraja sledeće nedelje dostaviti spisak sa imenima sedam kompanija iz Italije, koje pripadaju prvom krugu „Fijatovih“ dobavljača, nakon čega će se u Grošnici, pored Kragujevca pripremiti teren za izgradnju pogona najznačajnijih dobavljača italijansko-srpske kompanije.

To je u sredu potvrdio i ministar Mlađan Dinkić. Izvesno je da će među najznačajnijim dobavljačima „Fijata“ koji dolaze u centar Šumadije biti i italijanska firma „Manjeti Mareli“ koja posluje u sastavu „Fijat grupe“ i „Džonson kontrol“, multinacionalna kompanija sa preovlađujućim američkim kapitalom koja pokriva 30 odsto svetske proizvodnje enterijera za automobile.

- „Manjeti Mareli“ će ovde imati dva pogona. U mehaničkoj obradi će locirati proizvodnju velikih delova od plastike, a druga fabrika će se graditi na prostoru nekadašnje vojne kasarne u Grošnici, u kojoj će se izrađivati mehanički sklopovi, prednja i zadnja vešanja kao i drugi najbitniji delovi za proizvodnju novog modela, čija će proizvodnja početi krajem ove godine.

U Grošnici će svoju fabriku na nekih šest hiljada kvadrata praviti i firma „Džonson kontrol“ koja će ovde proizvoditi automobilska sedišta. U tom krugu će se proizvoditi i točkovi, izduvni sistemi i drugi sklopovi među hiljadu i po delova neophodnih za nove modele. Preciznije rečeno, ti kooperanti će proizvoditi sve osim motora i menjača.

Ocenite tekst
Komentari
  • Milutin

    Feb 03 2011
    Surdulica ima Fabriku auto elektro opreme za proizvodnju svih elektromotora koji se ugradjuju u jedan automobil, ima 20.000 pod krovom ima kompetentne radnike ali NEMA POSAO i nEMA PRAVOG GAYDU.
    GDE JE TU briga ove drzavice___
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik